Required documentation… Yleensä ensimmäinen kohtaamisen sijoittajien kanssa tapahtuu 6 – 12 kk ennen sijoituspäätöstä, jona aikana sijoittaja seuraa yrityksen kehitystä ja lisää tietouttaan yrityksestä ja sen toimintaympäristöstä. Salassapitosopimusta (NDA:ta) ei kannata sijoittajalle tarjota ennen DD-prosessin käynnistymistä, sillä allekirjoitusta siihen ei saa. NDA on yleensä myös tarpeeton tutustumisvaiheessa, sillä sijoittaja ei ole kiinnostunut teknisistä yksityiskohdista tai liiketoimintasalaisuuksista, joita yrittäjä haluaa suojata. Itse idea ei ole salaisuus ja sen arvo ilman oikeaa tiimiä on olematon, vaikka monesti toisin kuvitellaan. Toisin ajateltuna: jos idea on niin hyvä, että kuka tahansa voi sen toteuttaa, se tuskin on sijoittamiskelpoinen, koska varmasti joku muukin keksii sen.
Suomessa kannattaa sekä hyödyntää omia verkostoja että hakeutua enkelisijoittajien huomioon FiBANin, Kasvu Openin, Slushin, Arctic15 tai Vigo-kiihdyttämöjen kautta.

FiBAN Kaiken kokoiset. Yleensä alle 1M eur LV. Kotimaiset bisnesenkelit
Arctic 15 Startup -yritykset ja kasvuyritykset, bisnesfokusoitunut
Kasvu Open Etenkin start-again tyyppiset yritykset
Slush Start-up yritykset, isompi rahoitustarve (yli 0,5 Meur), kv-sijoittajat.
Vigo-kiihdyttämöt Kiihdyttämökohtaisia yrityksen toimialaan tai vaiheeseen liittyviä painotuksia.

Yhteydenotto FiBAN-sjoittajaan (fiban.org) tapahtuu parhaiten ottamalla yhteyttä FiBANin alueelliseen enkeliin tai laittamalla hakemus FiBAN verkkosivujen (fiban.org/submit) kautta. Hakemuksen jättämisen jälkeen lähetetyt tiedot tarkastetaan ja varmistetaan niiden laatu. Tarkastuksen jälkeen sijoittajat valitsevat hakijoista parhaat esiintymään isommalle sijoittajajoukolle. Pitch-tilaisuuksia on kolmen tyyppisiä: Pitch Finland (koko Suomen parhaat), Alueellinen pitch (jonkin alueen parhaat) ja Pitch toimiala (erityisesti johonkin toimialaan liittyvä).

Hakijalle kerrotaan viikon sisällä hakemuksen jättämisestä mitä puutteita hakemuksessa oli, ja kuukauden sisään miksi yritys valittiin / ei valittu pitchattavien yritysten joukkoon. FiBAN toimistoon ei kannata ottaa yhteyttä, vaan odottaa yhteydenottoa. Kohteiden läpikäynti ja valinta hoidetaan jäsenistön voimin. Ei toimiston.

Arctic15 (arctic15.com), joka ajoittuu loppukevääseen, toimii mainiona alustana startupeille löytää enkelisijoittajia ja esittäytyä myös kansainvälisille sijoittajille. Todella tehokkaaseen ”Speed dating” sijoittaja-startup -pikadeittiohjelmaan osallistuminen on yksi hyvä tapa tavata enkeleitä. Näkyvyyttä ja kiinnostavuutta voi nostaa osallistumalla pitchaus-kilpailuun, johon pääsee vain 15 parasta startuppia. Koska Arctic15:n osallistujamäärä on rajoitettu ja vieraat ovat erittäin bisnesorientoituneita, on siellä helppo bongata enkelisijoittajat ja päästä heidän kanssaan juttelemaan. Myös vain FiBANin jäsenille tapahtuman yhteydessä järjestettävään suljettuun pitching-sessioon osallistuminen on erinomainen väylä avata peliä enkeleiden kanssa.

Kasvu Open (kasvuopen.fi) on tarkoitettu jo olemassa oleville yrityksille, jotka ovat lähdössä hakemaan kasvua ja uudistumista. Kasvu Open on yrityksille aina maksuton. Kasvu Openissa yritykselle rakennetaan ennen kaikkea kasvun partneriverkosto uuden loikan ottamiseksi. Vuosittain Kasvu Open tapahtumissa kasvuhakuiset yritykset tapaavatkin satoja erilaisia yritysten kasvun partnereita ja osaajia yritysjuristeista, myynti- sekä markkinointiosaajista aina hallitustyöskentelijöihin ja sijoittajiin. Oikean yhteistyömallin löytyessä nämä osaajat ovat lähteneet tukemaan yrityksen kasvun tuloksekasta toteutumista. Kasvu Openiin voi hakea sekä alueellisiin, valtakunnallisiin että kansainvälisiin tapahtumiin. Haku on käynnissä keväällä.

Slush (slush.org) on kasvanut yhdeksi Euroopan suurimmista startup-sijoittajatapahtumista ja on nykyisellään messujen ja konferenssin yhdistelmä. Tapahtuma pidetään nimensä mukaisesti marraskuun pimeydessä ja loskassa. Paikalla on satoja startup-yrityksiä sekä sijoittajia (sekä bisnesenkeleitä että pääomasijoitusyhtiötä) niin kotimaasta kuin kansainvälisestikin. Slushiin haetaan verkkosivujen kautta.

Vigo-kiihdyttämöt (vigo.fi) ovat kokeneiden yrittäjyyden ammattilaisten johtamia itsenäisiä yrityksiä. Kiihdyttämöt sijoittavat sekä osaamispääomaa että rahaa. Osalla kiihdyttämöistä on myös omia rahastoja. Usein kierrosta täydennetään bisnesenkelisijoituksella tai julkisella rahalla. Kiihdyttämöt toimivat eri teemojen ympärillä ja kohdeyritysten valinnat tehdään kiihdyttämökohtaisesti. Lisää tietoa eri Vigo-kiihdyttämöistä löydät: vigo.fi/kiihdyttamot.