Tällä hetkellä elämme Suomessa enkelisijoittamisen kulta-aikaa. Sijoittajia on paljon ja hakijoita vielä enemmän. Olen jopa itsekin sijoittanut. Meillä on kuitenkin ongelma. Suurin osa sijoitusta hakevista yrityksistä ei ole siinä kunnossa, että ne olisivat kykeneviä tai kypsiä ottamaan sijoituksen vastaan.

Olen jo vuosia pohtinut asiaa, ja lopulta päätin tehdä jotain. Keväällä 2014 kävin läpi lähes 200 kansainvälistä tutkimusta ja tein Graduni aiheesta ”Sijoituskohteen sopivuuden ja valuaation määrittäminen bisnesenkelin näkökulmasta epävarman tiedon pohjalta”. Valtaosa gradustani oli kuitenkin varsin teoreettista ja siksi en tyytynyt vain siihen – halusin jotain käytännöllisempää.

Nyt kädessäsi oleva opas on ensimmäinen koskaan suomeksi ilmestynyt. Se ei ole valmis ja kaikkitietävä, vaikka siihen on yritetty mahduttaa vuosien kokemus ja kansainvälisten tutkimusten sekamelska. Toivon kuitenkin, että se olisi edes osaltaan avaamassa enkelisijoittamisen maailmaa kaikille siitä kiinnostuneille – ensin isossa mittakaavassa ja sitten pala kerrallaan yksityiskohtaisemmin.

Oppaan kirjoittaminen ei ole ollut ihan yksioikoista. Erityisenä haasteena olen kokenut vieraskielisten termien ja käsitteiden saamisen kaikille ymmärrettävään muotoon. Jos siis löydät tekstistä epäselvän kohdan, voit syyttää minua. Se on tekijän heikkoutta, ei lukijan ymmärtämättömyyttä.

Uskon, että vain yhdessä saamme tuloksia aikaiseksi. Siis ISO kiitos kaikille, jotka olette antaneet osanne tähän tarinaan. Erityiskiitos Seppo Sneckille, Jaakko Rannalle, Jussi Heinilälle, Tommi Pistolle ja Marjaanalle kun jaksoitte tavata opasta ja sparrata minua yksityiskohtia myöten.

Tämä polku kuitenkaan tuskin loppuu tähän. Toivon, että se ennemminkin toimisi hyvänä ponnahduslautana tulevia vuosia ja oppeja ajatellen. Menestystä kaikille!

Jyväskylässä 3.10.2014

Sami Etula